[klicka här för bättre layout]

     
  Håkan Lövén      
  Inspirationsbrev nummer 4:2013  

Tips och idéer

 
         
   
   
 

Vilfredo Pareto, effektivitet och ko-stigar
Dom som var med på det glada 80-talet kommer nog ihåg visionen om det papperslösa kontoret - nu har vi ju inte riktigt kommit dit. Numera utlovas istället effektivitetsvinster med hjälp av Internet och tillhörande tekniker, inte sällan till den milda grad att det torde räcka med att arbeta halvtid.. eller?

Ny teknik öppnar upp för.. ja vaddå?
Vi kan nog vara överens om att IT-stöd besparar oss många av de manuella uppgifter vi hade tidigare. Luckorna som sedan uppstår fyller vi med nya/andra sysslor. Det här ger ofta fördelar, eller rent av reella vinster. Och så här långt är allt frid och fröjd.. om vi är införstådda med att vi rationaliserat vissa moment, inte effektiviserat arbetet i sig.
För vad jag kan konstatera är att många (numera) automatiserade uppgifter har en begränsad inverkan på resultatet.
Jag brukar kalla de uppgifter som har en stark koppling till resultatet för "mer viktiga", medan de som har en svagare koppling för "mindre viktiga".

Vilfredo Pareto myntade lagen om obalans i slutet av 1800-talet. Den här obalansen återfinns även i moderna organisationer i form av; det är en mindre del av vår totala arbetsinsatts, som har en större inverkan på resultatet. Och de är bland dessa vi hittar de mer viktiga uppgifterna.
Nu behöver inte fördelningen vara just den Pareto kom fram till; 80/20, den kan vara både 70/30 och 60/40. I sällsynta fall 50/50, medan "inverterat" verkar vara en omöjlighet, i alla fall bland kunskapsarbetare.

Och det är här "problemet" uppstår. Vi effektiviserar de uppgifter som är mindre viktiga. Vad i ligger då skillnaden? I Engelskan gör man skillnad på effectiveness och efficiency, vad och hur vi gör. Att effektivisera mindre viktiga uppgifter gör oss "efficient" i något som inte är speciellt "effective". På Svenska brukar man tala om att asfaltera ko-stigar.

Riktig effektivitet
Nej jag är inte bitter. :) Tvärt om så uppskattar jag att faxen är utfasad, att jag kan beställa varor utan att lämna skrivbordet, att jag med ett "klick" bekräftar möten rätt in i berördas mobiler, osv.
Men jag vet också att det inte är det här som skapar andrum, arbetslust och nyfikenhet, det som jag kallar för att öka prestationen. När det kommer till hållbar effektivitet är det vårt förhållningssätt och beteende som har störst inverkan. Och det fina i kråksången är att ett mer gynnsamt förhållningssätt och beteende går att utveckla utan materiella inventeringar. Sen ska givetvis den väl motiverade medarbetaren ha effektiva verktyg i sina händer.

Hur är det möjligt?
Här vore det lite för simpelt att hänvisa till Lövéns prestationsorienterade program, så det lämnar jag för tillfället där hän.
För det hela är egentligen ganska enkelt, kanske så enkelt att vi av den anledningen förbiser det. Det handlar om att stanna upp mellan varven, lyfta blicken och fråga sig; i vilken grad gynnar den här uppgiften resultatet? Och sedan lägga motsvarande energi på den. Kort sagt, bli dynamisk i vår resursfördelning.
Känns det fortfarande kryptiskt? Ta då en titt på den här presentationen: http://youtu.be/sFylmHmXPSs


Flagga för sociala medier
Jag kan gladeligen konstatera att antalet läsare stadigt ökat under 2013. En orsak är förmodligen min aktivitet på sociala medier som Facebook och LinkedIn. Finns du där är du välkommen att hälsa på.
På Facebook finns jag i form av Lövén Utveckling, på LinkedIn både som bolag och person.

Sommar, sommar, sommaaar..!
Om inget revolutionerande dyker upp lär det här vara det sista brevet före semestern. Men som sagt, håll ett öga på Facebook och LinkedIn för mer från Lövén.
Till nästa gång, ha en riktigt skön sommar och ta hand om varandra.


Sprida Lövéns ord?
Avslutningsvis vill jag be dig om en tjänst. Om du gillar det här brevet och har Facebook, öppna brevet i en Internetläsare och klicka på "dela" här till höger. Du som redan läser det här på Facebook... du vet vad du kan göra. :-)

   

Lövén levererar sällan det kunden vill ha.
Vi tar reda på vad kunden behöver och ser sen till att i första hand leverera just det.

Vill ni ha ett trevligt avbrott i vardagen?
..ring någon annan. Vill ni ha utveckling och resultat - ring Lövén!

En dålig kapten skyller på väder och vind, eller rent av manskapet.
En bra kapten lär sig segla.

Har Er organisation inte tid med utbildning och konsulter?
...då är ni i desperat behov av Lövéns tjänster. Kontakta oss omgående!

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra publika kurser

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra öppna kurser är flera. Till exempel att få rätt innehåll, i rätt tid, till rätt pris.
Läs mer här >>

Administration av det här brevet

Vill du läsa äldre inspirationsbrev, avregistrera dig eller få det till en annan adress... klicka här>>

För mer information om tipsen ovan kontakta Håkan via hans hemsida på www.loven.se

 
Dela

 

   
   

© 2013 Håkan Lövén  |  loven.se  | handbok.se mindofsuccess.se