[klicka här för bättre layout]

     
  Håkan Lövén      
  Inspirationsbrev nummer 3:2012  

Tips och idéer

 
         
   
   
 

Vad vi vill ha kontra vad vi behöver
Köper vi i första hand det vi vill ha eller det vi behöver? Det vi vill ha... sen får man ju hoppas att det var nåt vi också behövde. Det här känner alla handlare och säljare till, och nu tänkte jag även inviga dig i den insikten - om inte förr.

Det är känslosystemet som "bestämmer"
Som vanligt är det känslosystemet som har störst inverkan på vårt beteende, därefter lägger intellektet in sitt veto.
Ta reklam som exempel, det är väldigt sällan som den talar till vårt förnuft om behovet. Nej, reklam går oftast ut på att få känslosystemet att vilja ha varan.
Har du någon gång köpt något som du väldigt gärna ville ha, men senare insåg inte behövde? Har du då också upplevt hur förnuftet rationaliserat köpet i efterhand med; jamen det kan vara bra med en extra "xxx"..?
Impulsköp är ett annat exempel på hur känslosystemet kan få oss att agera mindre rationellt.

Konsekvenser hela tiden
Nu fick konsumtion vara ett skolexempel. Saken är den att det här genomsyrar allt vi tar oss för i livet, från det lilla till det stora. Från hur du svarar på ditt barns önskan om godis mitt i veckan, till livsavgörande beslut för framtiden.
I majoriteten av fall går det bra på ett eller annat sätt. Men det händer också att du, med facit i hand, ångrar ett tidigare agerande. Och här finns en möjlighet att ta till vara på.

En negativ konsekvens ur min verklighet
En grundbult i min verksamhet är att i första hand ge kunderna det dom behöver. (se uppe till höger under "tips och idéer") Där ett avgörande arbete initialt är att få kunden att också vilja ha just det. Tex har jag en populär föreläsning som heter "hantera besvärliga personer", där bara 20% av föreläsningen handlar om det titeln påbjuder, medan resterande 80% om hur man slipper hamna i situationer med besvärliga beteenden. Det här förstår och uppskattar alla kunder, mao de vill ha det jag anser dom behöver.
För en tid sedan fick jag hoppa in för en föreläsare som blivit sjuk. Det fanns omöjligt tid för mig att bearbeta kunden med ovan innan föreläsningen, så jag vävde istället in det budskapet i början av den samma - big mistake! Alla i auditoriet hade redan en förväntan baserat på vad de ville ha; verktyg för att hantera besvärliga personer... och det blev så klart en flopp.

Öka ditt inflytande över känslosystemet
Så vad var det för möjlighet att ta till vara på? Det handlar inte om att förändra eller försöka styra vårt känslosystem - det varken kan eller ska vi. Tricket är att träna vårt intellekt till att få ett större inflytande över våra känslomässiga beslut, där första steget är att förstå och förlika sig med det du läser just nu. Det andra steget är att mellan varven stanna upp och reflektera över kopplingen mellan handling och konsekvens. Tex; nu fick jag uppleva en mindre gynnsam konsekvens, vad i mitt (eller andras) känslosystem kan jag hantera annorlunda nästa gång?

I skolexemplet konsumtion kan det vara att påminna sig om (gång på gång) att när jag vill handla nåt ställer mig frågan; behöver jag det här?
I mitt exempel ovan är det att aldrig mer leverera en tjänst innan jag verifierat att kunden vill ha det jag tänker leverera.
Innan jag ger efter för barnets tjat ställa mig frågan; vad kan kostnaden för detta bli i förlängning?

Sprida Lövéns ord?
Avslutningsvis vill jag be dig om en tjänst. Om du gillar det här brevet och har Facebook, öppna brevet i en Internetläsare och klicka på "dela" här till höger. Du som redan läser det här på Facebook... du vet vad du kan göra. :-)

   

Lövén levererar sällan det kunden vill ha.
Vi tar reda på vad kunden behöver och ser sen till att i första hand leverera just det.

Vill ni ha ett trevligt avbrott i vardagen?
..ring någon annan. Vill ni ha utveckling och resultat - ring Lövén!

En dålig kapten skyller på väder och vind, eller rent av manskapet.
En bra kapten lär sig segla.

Har Er organisation inte tid med utbildning och konsulter?
...då är ni i desperat behov av Lövéns tjänster. Kontakta oss omgående!

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra publika kurser

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra öppna kurser är flera. Till exempel att få rätt innehåll, i rätt tid, till rätt pris.
Läs mer här >>

Administration av det här brevet

Vill du läsa äldre inspirationsbrev, avregistrera dig eller få det till en annan adress... klicka här.

För mer information om tipsen ovan kontakta Håkan via hans hemsida på www.loven.se

 
Dela

 

   
   

© 2012 Håkan Lövén  |  loven.se  | handbok.se mindofsuccess.se