[klicka här för bättre layout]

     
  Håkan Lövén      
  Inspirationsbrev nummer 1:2012  

Tips och idéer

 
         
   
   
 

Hur att nära våra nära relationer.
Ja en ordvits, men det här är vad jag tänkte skriva om i årets första inspirationsbrev. Om jag får fortsätta med min Hegerfors-jargong, så blir första frågan att svara på; hur nära är dina nära relationer?

Hur definiera en nära relation?
Här tycker jag man inte kan ge ett generellt svar, eftersom det finnas så många varianter. Men ett sätt att utröna det är att ställa sig två frågor.

Fråga 1:
hur många vänner har du?
Där vänner är människor jag har någon typ av relation till och gärna har kontakt med. Om den kontakten sedan är en gång i veckan eller en gång per år, är sprungen ur en privat eller professionell relation, det är sekundärt.
Observera att antalet "vänner" på Facebook nödvändigtvis INTE är ett mått på just detta. ;-)
Utan att ha gjort någon närmare studie skulle jag tro att medelvärdet utifrån normalfördelningskurvan hamnar på 20 +/- 10 personer - standardavvikelse 1 och 2. Stämmer min uppskattning har du svarat mellan 10 och 30?

Fråga 2:
hur många av dessa är nära vänner?
Medan den första frågan är mer matematisk, är den här lite knivigare. För mig är det här vänner jag inte vill leva utan - jag kan, men jag vill inte. Eller om man så vill; de här vännerna har en betydande positiv inverkan på mitt liv.
Man kan illustrera utifrån två ytterligheter på en skala, där de två ytterligheterna skulle de kunna "låta" så här:
Få - mycket
Jag har få nära vänner som jag har en frekvent, nästan daglig kontakt med.
Många - lite
Jag har flera nära vänner som jag upprätthåller en långsiktig kontakt med.
Min uppskattning är att du har en kombination av de två ovan. Men om du tänker en gång till, lutar du då inte lite mer åt det ena eller det andra hållet?

Utöver nära vänner har vi ju såklart andra nära relationer som är något mer/annat än "bara" vän. Jag tänker på föräldrar, släktingar, partner och så givetvis barnen.

Var "sitter" relationen.
Det här har jag skrivit om i tidigare brev, så jag fördjupar mig inte. Tex; din och min relation sitter i mitt huvud. Misstaget är att tro att "relation" är en isolerat objekt utöver personerna ifråga. Med andra ord; relation existerar inte annat än i observatören. När jag säger att jag ska jobba på vår relation, så bör det betyda; jag ska jobba på mig.

Att nära våra nära relationer.
Okej, tillbaka till huvudfrågan. Och här har jag ett möjligt svar för hur att tänka för att nära våra nära relationer. Ja tänka, inte göra. Hur vi väljer att göra/agera är en individuell prioritering där jag inte har några åsikter. För en del är det viktigt att vara aktiv, tex umgås, utbyta tankar, kramas, osv. För andra är det mindre viktigt.
Oavsett hur du väljer att göra kan du alltid lägga till en tanke, och den tanken är; jag vill ägna den här människan min villkorslösa tanke. Där den villkorslösa tanken kan vara uppmärksamhet, kärlek eller bara en snäll tanke.
Jag brukar ju raljera över en företeelse med orden; det är inte tanken som räknas. Och det här vidhåller jag, när vi tar det ur mottagarens perspektiv. Men när det är ur sändarens perspektiv är det omvänt; tanken är allt!

En fallstudie.
Jag avrundar med att illustrera principer och idéer ovan utifrån mig själv. Observera att jag inte är "best practice", bara ett exempel.
Jag har uppskattningsvis 40 vänner, varav hälften är nära vänner. Därtill har jag ungefär 15 nära relationer som är något mer/annat än "bara" vän. Så summa summarum 35 nära relationer.
Så hur upprätthåller (läs: gör) jag dessa nära relationer? Det gör jag inte, inte nämnvärt i alla fall. Det jag vill tro att jag gör mer, är att nära min relation till dessa genom min tanke till dem.
Men vad skulle de svara om vi frågade dem? Exakt, det kan inte jag svara för. Men en sak vet jag, att idag ger och får jag kärlek i ett oändligt flöde som jag inte trodde var möjligt för bara 10 år sedan.

Sprida Lövéns ord?
Avslutningsvis vill jag be dig om en tjänst. Om du gillar det här brevet och har Facebook, öppna brevet i en Internetläsare och klicka på "dela" här till höger. Du som redan läser det här på Facebook... du vet vad du kan göra. :-)

   

Lövén levererar sällan det kunden vill ha.
Vi tar reda på vad kunden behöver och ser sen till att i första hand leverera just det.

Vill ni ha ett trevligt avbrott i vardagen?
..ring någon annan. Vill ni ha utveckling och resultat - ring Lövén!

En dålig kapten skyller på väder och vind, eller rent av manskapet.
En bra kapten lär sig segla.

Har Er organisation inte tid med utbildning och konsulter?
...då är ni i desperat behov av Lövéns tjänster. Kontakta oss omgående!

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra publika kurser

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra öppna kurser är flera. Till exempel att få rätt innehåll, i rätt tid, till rätt pris.
Läs mer här >>

Administration av det här brevet

Vill du läsa äldre inspirationsbrev, avregistrera dig eller få det till en annan adress... klicka här.

För mer information om tipsen ovan kontakta Håkan via hans hemsida på www.loven.se

 
Dela

 

   
   

© 2011 Håkan Lövén  |  loven.se  | handbok.se mindofsuccess.se