[klicka här för bättre layout]

     
  Håkan Lövén      
  Inspirationsbrev nummer 5:2011  

Tips och idéer

 
         
   
   
 

Vem är du... egentligen?
"Vem är du?" är en fråga som inte är helt lätt att besvara. Ofta beskriver vi saker och ting runt omkring oss snarare än oss själva, tex yrke, intressen, familj, bostad, osv.
Det är lite som att beskriva ett hål i en planka. Det är runt? Nej det är kanten på plankan runt hålet. Det är mörkt? Nej det är skuggan bakom plankan. Det enda rätta svaret blir väl; ingenting, med någonting runtom...
Om du frågar vem jag är, blir mitt svar; mitt genetiska och sociala arv, men framför allt de tankar jag har just nu... det är jag.


Vad som definierar dig.
Men om jag beskriver hur jag är, inte vad jag gör och har runt omkring mig? Ja det är ju mer "du", men frågan är hur mycket.
I analogin (bilden) nedan söker man beskriva en person i en social kontext.
- Våra grundläggande värderingar som vi bygger upp vår existens kring. Ex: jag värdesätter ärlighet.
- Vår inställning till (syn på) saker och ting. Ex: jag är positiv.
- Vårt beteende - allt vi säger och gör. Ex: jag är arg.
Är vi nu ute efter att beskriva oss som person så är det väl våra värderingar som mest definierar oss, medan inställning förändras över tid, och beteende rent av är kopplad till dagsformen. Problemet med värderingar är att de inte är så enkla att "se", då de ligger så djupt rotade.

Självinsikt.
Att veta att "jag är si och så" som är kopplat till inställning är en viktig insikt, men det är inte självinsikt. Självinsikt är att veta "jag är si och så, därför att...". Så hur utvecklar man sin självinsikt? Ett sätt är att lägga sig på en brits och betala 750 kronor i timman - vilket jag inte förringar. Ett enklare och billigare sätt är att mellan varven stanna upp och rannsaka sig själv genom att se kopplingen mellan handling och konsekvens. Tex; det här hände - för att jag gjorde - för att jag trodde - för att jag tycker.
Ur ökad självinsikt kommer en värdefull möjlighet, att agera ur mitt naturliga tillstånd - att vara sig själv.

Att skilja på sak och person.
Med ökad självinsikt kommer en "bonus" att ta tillvara på. Att se andra människor som de är, snarare än vad de gör. Vad vi allt för lättvindigt gör är att definiera människor utifrån deras beteende. Lättvindigt så till vida att när vi ska tolka ut andras inställning eller värderingar genom deras beteende så är det våran egen inställning och värderingar som ligger till grund för den tolkningen. Ser du hur intrikat denna process blir? Vi bör alltså vara väldigt försiktiga med att låta ett beteende ligga till grund för vem en annan människa är.

Nu är det jul igen.
Att jag skriver om just detta, just nu, kommer ur att jag nyligen insåg att man kan tycka att jag har en lite tråkig syn på julen. För mig är det "bara" ett av många tillfällen att umgås med nära och kära. Till det har jag en grundläggande värdering; att presenter ger man av kärlek, inte av plikt... och det är väl där min lite tråkiga inställning kan lysa igenom.

Jul och nyår är högtider då vi ibland träffar människor som vi annars inte ser så ofta. Så grattis, om inte förr har du alla möjligheter i världen att träna på din människosyn de nästkommande veckorna. Lycka till!

Jag önskar dig och de dina en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Sprida Lövéns ord?
Avslutningsvis vill jag be dig om en tjänst. Om du gillar det här brevet och har Facebook, öppna brevet i en Internetläsare och klicka på "dela" här till höger. Du som redan läser det här på Facebook... du vet vad du kan göra. :-)
 

   

Vill ni ha ett trevligt avbrott i vardagen?
..ring någon annan. Vill ni ha utveckling och resultat - ring Lövén!

En dålig kapten skyller på väder och vind, eller rent av manskapet.
En bra kapten lär sig segla.

Har Er organisation inte tid med utbildning och konsulter?
...då är ni i desperat behov av Lövéns tjänster. Kontakta oss omgående!

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra publika kurser

Fördelarna med organisations-interna utbildningar kontra öppna kurser är flera. Till exempel att få rätt innehåll, i rätt tid, till rätt pris.
Läs mer här >>

Administration av det här brevet

Vill du läsa äldre inspirationsbrev, avregistrera dig eller få det till en annan adress... klicka här.

För mer information om tipsen ovan kontakta Håkan via hans hemsida på www.loven.se

 
Dela

 

   
   

© 2011 Håkan Lövén  |  loven.se  | handbok.se mindofsuccess.se