[klicka här för bättre layout]

     
  Håkan Lövén      
  Inspirationsbrev nummer 6:2010  

Tips och idéer

 
         
   
   
 

Vad föder framgång i karriären?
Klassiskt föder framgång framgång. Även om det kan vara sant, så gör det få klokare. Jag tänkte avrunda året med att försöka knäck den här nöten.

Tre nivåer av "tur"
En vanlig faktor som de med otur gärna hänvisar till är tur. Även om jag inte förringar begreppet så vägrar jag tro på företeelsen. Jag ser tur som en positiv omskrivning av tillfälligheter; icke förutsägbara händelser. Tur och otur handlar alltså om att värdera tillfälligheter.
En motsvarande variant på samma tema formades redan för 2000 år sedan. Man sa då om tur att "prisa herren", och om otur att "herrens vägar äro outgrundliga". Tillfälligheter är bara en av tre framgångsparametrar, så låt oss börja i rätt ända.

  1. Förutsättningar
Förutsättningar är allt som är och har hänt fram till nu. Tex: uppväxt, ålder, kön, utbildning, ort där man bor, osv.
Och det här hänvisar gärna alla med "otur" till; lätt för dig att säga som är man, är kvinna, är äldre, är yngre, bor i Stockholm, osv.
Förutsättningar påverkar ja, men är inte avgörande speciellt då vi kan inte göra något åt dem. Har du sett någon med dåliga förutsättningar som lyckats?

  2. Möjligheter
Här har vi det som gör skillnad, till skillnad från förutsättningar. Möjligheterna är oändliga oavsett vilka förutsättningar vi har. Nej, jag sa inte att det var samma... de är olika och oändliga. Har du sett någon med alla förutsättningar som ändå misslyckas?

  3. Val
Och sist men inte minst kommer nyckeln till framgång, och det är att agera - att göra val. Oavsett förutsättningar, det som gör skillnad är att se och ta tillvara på möjligheterna. Ta valfri person som lyckats långt över genomsnittet, har den gett upp efter första försöket?

Skaffa flyt
Det pratas mycket om "flow". Jag påstår att det är något vi skaffar oss, det är inget man får. För mig är flyt att se och förstå förutsättningarna, ta till vara på möjligheterna och göra kloka val.
Kloka val kommer ur gott omdöme, gott omdöme kommer ur erfarenhet, erfarenhet kommer (delvis) ur dåligt omdöme. Ta tillvara på ditt dåliga omdöme och skaffa dig erfarenhet!

Jag håller med Luther
Jag vet, väldigt provocerande. Och nej, jag har inte läst Katekesen. (men vem har gjort det?)
Mina föräldrar raljerade över Luther med; först jobba, sen äta. Idag gör vi det samma med; först jobba, sen leka. Jag håller med mina föräldrar...

Vi är bortskämda
Anställningstrygghet och sociala skyddsnät har en baksida, det skapar bortskämda medborgare. Människor som tar för givet att samhället ska säkerställa grundläggande behov om det skiter sig för individen. 

Nu är det jul igen
Kändes brevet bistert? Om ja, bra! Men jag vill inte sänka dig i sank, utan njut av gemenskapen vid kommande helger, ta dig en funderare, prata med dina nära och kära, så hörs vi nästa år.
PS. Ta en titt i kolumnen till höger, speciellt om du har arbetslösa i din närhet.

God jul och gott nytt år!

   

Lövén jobbcoachar mellan varven
Jag ingår numera i ett nätverk av kvalificerade coacher  som kostnadsfritt hjälper arbetssökande på ett effektivt sätt. Vill du veta mer maila eller ring.

Formeln: ni + Lövén = prestation3
Vill Ni också ta del av framgångsformeln? Ge Lövén en timme för att presenterar vad vi kan hjälpa Er att åstadkomma.

Jag erbjuder inga charmiga lösningar
Kunskap, erfarenhet och pondus, det kan jag erbjuda.

Dyrt med företagsintern utbildning?

En kursplats på en publik 2-dagarsutbildning ligger på ca 10.000 kronor. Det betyder att redan från 5 deltagare lönar det sig att hålla utbildningen företagsinternt.

Administration av det här brevet
Vill du läsa äldre inspirationsbrev, avregistrera dig eller få det till en annan adress... klicka här.

För mer information om tipsen ovan kontakta Håkan via hans hemsida på www.loven.se

 
Dela

 

   
   

© 2010 Håkan Lövén  |  loven.se  | handbok.se mindofsuccess.se