[klicka här för bättre layout]

     
  Håkan Lövén      
  Inspirationsbrev nummer 5:2010  

Tips och idéer

 
         
   
   
 

Hjärtans hjärna
Nej det är inte felstavat, utan bara en ordlek. Gamla läsare känner till min fetisch som handlar om neurologi och kognitiv vetenskap. Inom dessa områden är jag bara en glad amatör, men tänkte ändå bidra med några av de senare rönen.

Jättehjärna
Anatomi - läran om kroppen är en gammal företeelse. Många organ har man haft ett hum om i flera tusen år, medan hjärnan har varit (och delvis fortfarande är) ett mysterium.
Jag läste nyligen en artikel som sa att idag gör vi, i snitt, en ny upptäck om hjärnan varje dag! Och det delvis tack vare kommersiella intressen, det är många läkemedelsbolags våta dröm att ta fram en effektiv medicin mot tex demens, Parkinsons sjukdom och multipel skleros.
Alla levande varelser har en hjärna. Vad man vet idag så skiljer sig våran dramatiskt från alla andra kända arter. Och då inte bara att den är större, den har ett högre tänkande som gör oss intelligenta.
Lite slarvigt kan man dela in hjärnan i tre evolutionära delar. Den första, hjärnstammen (reptilhjärnan) hanterar våra basala och delvis omedvetna handlingar.
Limbiska systemet (däggdjurshjärnan) är nästa del som hanterar många känslomässiga funktioner som ilska, rädsla och sexualitet.
Och så den sista som lär skilja oss från djuren; hjärnbarken (människohjärnan). Medan andra arter fick styrka, snabbhet, gift, kamouflage, osv, så fick vi... intellektet. Wow tack! Eller?

Hur smart är du på en skala?
Arkeologer har hittat fynd som tyder på intelligens så långt som 40,000 år tillbaka i tiden. Okej, så vi har som art varit smarta rätt länge. Nja, intelligens är fortfarande ett vagt begrepp. Redan för 100 år sedan började man mäta människors intelligenskvot genom primitiva tester som handlade om logik. Dagens IQ-tester är givetvis utvecklade sedan dess, men är mer eller mindre baserade på idén om intelligens som föddes 1906.
Jag förringar inte IQ-testen i sitt rätta sammanhang, men jag  blev minst sagt förundrad när en bekant till mig som sökte ett socialt vårdjobb fick göra en IQ-test?
Tack och lov vet vi bättre idag - tex att intelligensen har många ansikten. Andy Warhol och Muhammad Ali hade båda en IQ på en bra bit under genomsnittet, men blev båda framgångsrika på sina områden konst och idrott.
Howard Gardner fick oss att inse att det krävs mycket mer än logik och matematik för att bli framgångsrik som människa.
Daniel Goleman blev avsparken som fick oss att förstå vikten av den sociala och emotionella intelligensen.

Jag vill ju tro att vår komplexa hjärna döljer mer än vad vår och nästkommande generationer någonsin kan komma att förstå.
Eller ta den här; forskare har att hittat hjärnceller i två skikt i tarmen. Tarmen kan alltså "tänka" utan hjärnan! Varför? Ingen vet med säkerhet. När man väl vet kanske kommentaren kommer; nämen nu sket du väl lite osmart...

Jämlika och olika hjärnor
Så sent som på 50-talet trodde man att hjärnans storlek avspeglade dess kapacitet. Idag pratar man om den plastiska hjärnan, där flera delar samverkar - om tex en del skadas kan en annan ta över, eller hjälpa till. Som exempel kan nämnas att Albert Einstein hade en 20% mindre hjärna än genomsnittet.
En genomsnittlig manlig hjärna är 9% större en än kvinnas, har 4% mer hjärnceller och 100 gram mer hjärnvävnad. Men som sagt, det gör marginell eller ingen skillnad.
Vi har i alla tider vetat att tjejer "mognar" tidigare än killar. Det finns säkert sociala förklaringar till det - och nu också en neurologiskt vetenskapligt belagd sådan. När hypofysen drar igång puberteten accelererar utvecklingen av hjärnan, tex kan man tydligt se att amygdala (som är involverad i vårt känslosystem) och främre hjärnbarken (som bla huserar vår personliga utveckling) utvecklas snabbare per tidsenhet. Intressant att notera är att antalet nervtrådar från amygdala till de två hemisfärerna i allmänhet är fler hos en vuxen kvinna än en dito man. Jag har inte tagit del av några vetenskapliga slutsatser av just det, men det ger i alla fall mig underlag för spekulation kring skillnader mellan könen som fram tills nu påståtts vara rent sociala.

Om jag får avsluta med att dra... en vits?
Följande är inget nytt rön, men jag kan tycka det är lite kul. Man talar om olika typer av humor, och hur den rent av kan vara bra eller dålig. Humor i sin renaste form går ut på att lura in hjärnan på logiska avkrokar. När vi lyssnar till en röst eller läser en text, kan majoriteten av oss tänka ut vad som komma skall. Så när jag berättar en rolig historia har den första delen en logisk ordning och innebörd, för att sen tvärt vända i en oväntad riktning. Och det är denna oväntade riktning som vi uppfattar som rolig.
Det som händer ibland när en rolig historia berättas är att en eller några lyssnare inte hänger med på den oväntade riktningen och därmed inte förstår det roliga. Skulle då den som berättade historien förklara "skämtet", möts denne inte sällan av oförstående miner - då allt tedde sig logiskt. Tex är samma historia sällan rolig två gånger.
Ett annat exempel är gåtor som har motsvarande struktur. Den först delen lurar in oss på ett för oss logiskt resonemang, och där sen svaret kommer ur en annan. Ta tex den här; vad har fyra ben på dagen och sex ben på kvällen? En person från en annan kultur än där denna gåta konstruerades skulle kunna svara; en ko och en myra. Men vi vet att det ska vara ett ting, i det här fallet en säng.

Simma lugnt!

   

Formeln: ni + Lövén = prestation3
Vill Ni också ta del av framgångsformeln? Ge Lövén en timme för att presenterar vad vi kan hjälpa Er att åstadkomma.

Jag erbjuder inga charmiga lösningar
Kunskap, erfarenhet och pondus, det kan jag erbjuda.

Tag hand om din personal innan någon annan gör det.

Många fler personalinsatser skulle genomföras om bara någon satte sig ned och räknade ut vad de kostar att inte genomföra.

Dyrt med företagsintern utbildning?

En kursplats på en publik 2-dagarsutbildning ligger på ca 10.000 kronor. Det betyder att redan från 5 deltagare lönar det sig att hålla utbildningen företagsinternt.

Administration av det här brevet
Vill du läsa äldre inspirationsbrev, avregistrera dig eller få det till en annan adress... klicka här.

För mer information om tipsen ovan kontakta Håkan via hans hemsida på www.loven.se

 
Dela

 

   
   

© 2010 Håkan Lövén  |  loven.se  | handbok.se mindofsuccess.se