[klicka här för bättre layout]

     
  Håkan Lövén      
  Inspirationsbrev nummer 4:2010  

Tips och idéer

 
         
   
   
 

Lövén goes Facebook
På förekommen anledning blev det ett extra inspirationsbrev före uppstarten efter semestern. Det handlar om, som rubriken antyder, det sociala mediet Facebook som jag börjat använda.
När vi ändå är inne på nyheter... högst upp i brevet har det alltid stått "ser brevet konstigt ut - klicka här". Den texten kommer fortsättningsvis vara "Klicka här för bättre layout". Majoriteten av e-postklienter (inklusive Outlook) har begränsade möjligheter att avkoda HTML. Så min rekommendation är att alltid klicka på den texten om du läser det här on-line.

Facebook - vår sociala räddning?
Jag har ju en teknisk bakgrund, och jag älskar också teknik. Dock har jag både hört om och sett baksidan av Facebook(FB). Det här med att kunna umgås via Internet öppnar upp många möjligheter för att kunna "höras", både i realtid och interaktivt. Som sagt, fördelarna är många, men det finns också nackdelar.

Facebook-bedrägerier
Om vi börjar med den praktiska biten. Hur många FB-användare är medvetna om vad dom accepterade när dom registrerade sig? Att FB faktiskt har full tillgång till all personlig information, bilder, filmer, vänner - allt!
Självklart vill inte bedragarna vara sämre, så nu florerar ju  mängder med sajter som utger sig för att vara Facebook-  allierade och som ber om FB-inloggning, men som bara stjäl innehållet på kontot.
Eller ta en av nymodigheterna från FB själva, som går ut på att du skall delge din e-postadress och lösenord för att kunna söka efter kontakter baserat på din e-postlista. Gråzon ja, lagvidrigt... så in i h-e!

Facebook... socialt eller antisocialt?
Jag tycker det är helt underbart att kunna hålla sig ajour med nära vänner och släkt utan tät telefonkontakt.
Men ta tex när Kalle skickar en vänförfrågan till Olle, och Olle tackar nej... är Olle per automatik ovän med Kalle då?
Jag får löpande vänförfrågningar på FB vilket är både roligt och smickrande, där majoriteten är till mig som yrkesutövare. Så jag passar på att be om ursäkt om du är en av dom som "addat", jag tackar oftast nej. Varför? Jag väljer att bara ha mina närmaste (med några få undantag), dom som jag har eller haft en nära relation med - på min privata lista. (längre ned i brevet kan du läsa om min kompromiss-lösning på det här)
Sen kan ju jag förundras över dem som har x antal hundra vänner. Men visst, kontakter kan vara guld värda.

Jag har hört om både dispyter mellan vänner och separationer mellan partners som uppstår pga "undermålig" kommunikation via FB. Det sista är kanske extremfall, men... we have seen nothing yet!
Mina barn tror jag kommer hantera sociala medier mer friktionsfritt. Medan vi som är av den äldre generationen (dom som inte föddes när Internet fanns) får lägga band på sig - i alla fall inte ryckas med spårlöst.
I slutet på brevet hittar du en lista på klassiska fällor att undvika på FB.

Facebook på jobbet
På jobbet då - hur gör man där? Kollegor mellan säger jag inte mycket om. Men chefer rekommenderar jag att INTE lägga till sina medarbetare.
Varför? Om man har en i vanliga fall helt öppen (100%) dialog så okej, om inte... nej! Du är ditt FB-konto! De du inte kan face:a (fiffigt) någon med i verkliga livet, ska du inte heller face:a via ett socialt media. Sen må det vara FB, MSN eller e-post.
Något som jag först trodde var en skröna handlar om en grupp användare på FB som alla tillhör samma arbetsgivare. Dom har döpt gruppen till BAJS, vilket är arbetsgivarens namn baklänges... och du kan nog tänka dig vad dom skriver där?

Lövéns bidrag på Facebook-himlen
På min hemsida ligger det numera en "rekommendera"-knapp. Den får du gärna klicka på om du tror någon av dina FB-vänner kan ha nytta av Lövén.
Från och med nu och i fortsättningen kommer det ligga en "dela"-knapp i alla mina brev (till höger). Tyvärr fungerar den inte om du läser det här brevet i en e-postklient. Den får du gärna klicka på också om du tror att någon av dina FB-vänner kan ha glädje av just det brev du läser.
Och så har jag lagt upp en Lövén Utveckling-sida på FB. Jag har bara inte kommit på riktigt vad jag ska göra med den...
Uppslag tas tacksamt emot..!
Men du kan ju alltid "gilla" den så får du uppdateringar på FB när det börjar hända saker.

Några Facebookfällor att undvika
- lägga upp bilder på periferia personer
- berätta om när du ska vara bortrest
- snacka skit om... vem som helst
- lägga upp bilder som du senare kan komma att ångra

Så vad att göra?

- ha inte mer än absolut nödvändig information i din profil
- se till att bara dina vänner (eller max vänners vänner) kan se ditt innehåll.
- var kritisk när du lägger till applikationer

   

Vill du ha ett trevligt avbrott i vardagen?
Sök upp någon annan..! Vill du ha utveckling och resultat - sök upp Lövén!

Mental ergonomi: "tänk rätt"
Hur en arbetsgrupp tänker kommer i stor utsträckning påverka dennes prestation. Att få till ett grupptänk som gynnar både individen, gruppen och organisationen, är mycket enklare än vad många spontant tror.

Tag hand om din personal innan någon annan gör det.
Många fler personalinsatser skulle genomföras om bara någon satte sig ned och räknade ut vad de kostar att inte genomföra.

Dyrt med företagsintern utbildning?

En kursplats på en publik 2-dagarsutbildning ligger på ca 10.000 kronor. Det betyder att redan från 5 deltagare lönar det sig att hålla utbildningen företagsinternt.

Administration av det här brevet
Vill du läsa äldre inspirationsbrev, avregistrera dig eller få det till en annan adress... klicka här.

För mer information om tipsen ovan kontakta Håkan via hans hemsida på www.loven.se


.

 

 
Dela

 

   
   

© 2010 Håkan Lövén  |  loven.se  | handbok.se mindofsuccess.se