ser brevet konstigt ut, klicka här >>

 

 

  Informationsbrev nummer 2:2007


 


Tyst från Lövén
Tack vare många järn i elden (framför allt privat) har informationsbrevet fått stryka på foten. Men lugn, det kommer mera...
Det var ett ett tag sedan senaste informationsbrevet, vilket är tråkigt. Men jag har inte lagt ned det, det kommer dock framöver att komma ut mer sporadiskt. Som kompensation, kommer detta brev bli välfyllt. Och du, glöm inte alla tidigare distribuerade brev finns att läsa på hemsidan.

Lövén lever som han lär
För drygt ett år sedan insåg jag att min fysiska hälsa inte var som jag önskade. Så jag gjorde något åt den, bland annat gick jag ned 20 kilo på mindre än 9 månader. Hur? Ja, inte tog jag råd ur någon helgbilaga i alla fall.
I min första bok "handbok i framgång" handlar ett helt kapitel om hälsa och hur man skaffar den hälsa man önskar. Efter ett antal år av fysisk dekadans, bestämde jag mig för att vända trenden. Jag var per definition fet och hade kondition som en 60-åring. Jag följde mina egna rekommendationer och ändrade min kost, dock marginellt. Jag kallar den för GN-metoden; allt som är gott är nyttigt. Alltså, jag fortsatte äta god mat, men inte så mycket och inte så fet. Talriksmodellen med mycket vegetarisk kost har gjort sitt också. Konditionen fick jag ordning på genom att gå en rask 45-minuterspromenad 5 - 7 gånger i veckan. Thats it! Ingen diettortyr och inga hysteriska träningspass.

Är det tanken som räknas?
-jag tänkte köpa med mig en blomma, men glömde av det. Men det är ju tanken som räknas... eller?
Tanken må vara god, men jag påstår att det i alla lägen är handlingen som räknas - alltid. Med det inte sagt att jag förringar en god tanke...

Hålla med kontra förstå
Varför blandar vi ihop "förstå" med att "hålla med"? Har fått för mig att det är typiskt Svensk, och det ligger oss i fatet.
Kalle och jag är oense i sak. Kalle förklarar och argumenterar för sin ståndpunkt, varpå jag svarar; jaha, du menar så... då förstår jag! Och instinktivt tror Kalle att jag håller med. Men så behöver det ju inte vara. När jag möter en människa med avvikande åsikt blir jag nyfiken och vill förstå hur denne tänker. Inte sällan kommer jag fram till att de som har olika åsikter om exempelvis samma företeelse också har olika perspektiv på hur de ser på saken. Att någon har ett annorlunda perspektiv än jag kan aldrig vara "fel". Jag kan därmed avsluta vår diskussion med att; du har helt rätt, dock håller jag inte med. Alltså, utifrån ditt perspektiv har du rätt, men jag har ett annat så därför håller jag inte med.
på vilket sätt ligger detta oss i fatet? Om Kalle inte vill hålla med mig, och han blandar ihop förstå med hålla med, så kommer han inte heller anstränga sig för att förstå (lyssna), utan lägga dövörat till. Hur vet jag det? Jag hör alldeles för ofta den här kommentaren; du har fel, så här är det. Istället för; jag håller inte med, så här tycker jag.
Plättlätt!

Känslomänniskor beter sig illa åt
-men jag är en känslomänniska, därför skrek jag åt Eva. Intressant, kan du peka på någon som inte är känslomänniska... för den behöver i så fall kraftig medicinering.
Formuleringen ovan kommer från en person som försöker rättfärdiga sitt dåliga beteende. Vi varken kan eller bör försöka styra över våra känslor. Känslor bara är, därför behöver vi heller aldrig försvara dem. Men hur vi uttrycker våra känslor... det får vi ta mig tusan ta ansvar för!
Eller ta den med sk. dåligt ölsinne, som blir överdrivet ledsen eller arg. Ofta påstås orsaken vara alkoholen. men om så vore fallet så skulle väl alla börja gråta eller slåss vid alkoholförtäring. Nej nej, personen med dåligt ölsinne har bara 1, inte utvecklat tillräcklig impulskontroll.  2. är fylld med icke bearbetad frustration eller andra negativa känslor. Kort sagt handlar det här bara om undanflykter för att slippa ta ansvar för sitt egna beteende.

 


Ny devis från Lövén
Fram till för något år sedan har Lövén haft devisen "det finns ingen anledning till oro", nu är det "jag tror på ett liv före döden" som gäller. Här kommer förklaringen till bytet.
Att oroa sig är som att betala räntan på ett lån man ej ännu fått, och det finns det ju ingen anledning till. Men hur mycket jag än gillade min devis så beskrev den inte mig som person, utan en del av den. Så efter att ha slängt mig några år med "jag tror på ett liv före döden" insåg jag att det var ju den som beskrev mig mer som person. Så nu vet du det.

Strunta i resultatet
-resultatet förra perioden är inte acceptabelt, det måste vi göra något åt, säger försäljningschefen till sitt team. Hur då, undrar jag?
Försäljningschefen ovan står med en frågande blick när jag ställt frågan. Resultatet tillhör ju historien, hur skall vi kunna göra något åt det? -jo, men jag menade att med facit i hand måste vi göra något åt det framtida resultatet, svarar försäljningschefen. Men det påstår jag är än mer korkat. För hur ska vi kunna förändra resultatet i framtiden när vi ännu inte är där? Nej, det enda vi kan påverka är vår prestation här och nu, vilket ovillkorligen kommer ha en inverkan på resultatet i framtiden. Men var det inte det försäljningschefen menade då? Hm, nej! Man bör säga vad man menar, och mena vad man säger.

Fyra alternativ vid frustration
De finns dem som inte vet vad de vill med sitt liv, och det är tråkigt. Men vad värre är att många fler vet vad de vill, men de gör inget åt det.
När vi är missnöjda med något, vad det än är, står fyra alternativ till buds:
1. Förtränga - vi kan sopa problemet under mattan och lotsas som det inte finns.
2. Beklaga - vi kan anklaga annat, andra eller oss själva.
3. Hantera - vi kan göra något åt det.
4. Tänka om - vi kan definiera om vår mening med det vi är missnöjda med.

Här ska du få ett exempel. Eva anser sig ha en allt för bekväm man som prioriterar fel. Vilka alternativ står nu till buds?
1. Förtränga: Eva biter ihop och lär sig leva med det.
2. Beklaga: Eva ventilerar sin frustration över sin man med andra.
3. Hantera: Eva sätter sig ned med mannen och påtalar sitt missnöje och efterfrågar en förändringsplan.
4. Tänka om: Eva funderar över sitt missnöje och vart det kommer från, vad syftet är med att uppnå förändring hos mannen. Helt enkelt skaffar sig en ny/bättre bild över sin situation. Vilket kan leda till allt från straffkommendering för mannen till en mer sympatisk bild av den samme. Oavsett vilket så ser jag det här som en fantastisk möjlighet, att pröva att se sina bekymmer från fler perspektiv än ett.

Frustration - en killer!
Jag skrev i ett informationsbrev 2006 om arbetsrelaterad ohälsa i form av stress. Då som nu vidhåller jag att det inte enbart kan bero vår arbetssituation allena.
Sedan är det allt för lätt att stirra sig blind på symptomen stress. En viktigare fråga som jag ser det är att fundera över orsaken. Och jag kommer ofta fram till att det handlar om frustration. frustration är en känsla av vanmakt inför en önskad förändring som hålls tillbaka av yttre omständigheter, som vi inte tror oss kunna rå på. Vi vill nå punkt B, men något eller någon håller oss tillbaka. och här påstår jag mig gjort en observation, att inte sällan är detta "hinder" vi själva. Tex ser jag människor som går för länge med denna frustration att den omvandlas till desperation, och hur dessa antingen går in i total likgiltighet eller faktiskt gör något åt sin situation. Den första kan uppfattas som "mental utmattning", medan den andra bevisar att allt går, bara man vill tillräckligt mycket. Eller som Jesus lär ha sagt; tro kan förflytta berg.

Avslutningsvis en tanke..
Livet har inget annat att erbjuda än möjligheter, vilka endast existerar inom dig själv.

 

Vill du inte ha detta brev i fortsättningen? Gå till www.loven.se och avregistrera dig under <annat>
Har du fått detta brev av en vän eller kollega och vill ha det direkt till din e-post i fortsättningen? Gå till www.loven.se och registrera dig under <annat>. På samma plats kan du läsa tidigare distribuerade informationsbrev från Lövén